A bőrdíszműves szakma

A bőrdíszműves szakma
Blog

A bőrdíszműves azon kevés szakmák egyike, amelyek fölött még nem vette át az uralmat a gépiesedett ipar, csupán megkönnyíti azt mindenféle gépi segédeszközökkel. Azonban minden bőrdíszműves termék emberek által gondosan, kézzel készített. A bőrdíszműves különböző bőrtermékeket tervez és készít, díszít, javít vagy felújít. Mivel saját kézzel készíti munkáit, azok általában egyedi, értékes darabok.

A bőrdíszműves munkája

Bőrdíszművesként lehet valaki önálló vállalkozó vagy egy bőrdíszműves műhely vagy cég alkalmazottja. Ha önálló vállalkozóként dolgozik, akkor egyszemélyben testesíti meg és végzi el mindazt a munkát, amit egy műhelyben több személyre osztanak le. Ő az, aki a megrendeléseket intézi, konzultál a megrendelővel és együtt megtervezik a fazont – legyen szó táskáról, lovas szerszámokról, övekről, pénztárcákról vagy akármilyen bőrből készült kiegészítőről – és kiválasztják a szükséges anyagokat.

Ezen kívül elkészíti a szabásmintát a kívánt termék minden kiegészítőjéhez, kiszabja azt, megvarrja, összeállítja és teszteli vagy ellenőrzi a végeredményt. Rajzol, mér, szab, vág, ragaszt, varr, kalapál és fest. Varrógépen, rajzasztalon és szabászasztalon végzi tevékenysége nagy részét.

Milyen kompetenciák szükségesek ahhoz, hogy valaki bőrdíszműves legyen?

Mivel a bőrdíszűvesség fizikai munka, ezért nagyon fontos a gyakorlati tudás, a precitizás és a kézügyesség. A jó bőrdíszműves kreatív ötleteit könnyedén megvalósítja. Hatékonyan és gyorsan hoz előrelátó döntéseket, szereti a pontosságot és az eredményes munkát.

Ért a különböző segédeszközök és munkagépek kezeléséhez, hatékonyan dolgozik nyomás alatt, önállóan és csapatban is, ha kell. Odafigyel a részletekre, élvezi az aprólékos munkát és szeret meghatározott keretek és szabályok szerint dolgozni. Nem zavarják az olyan külső zavaró tényezők, mint a zajos gépek vagy az időnként megterhelő egyhelyben álló vagy ülő fizikai munka.

Ha önálló vállalkozó, a jó bőrdíszműves vállalkozó szellemű, kitartó és határozott. Jól kezeli a stresszt, jól kommunikál a megrendelőkkel, beszállítókkal és kliensekkel. Ha vannak beosztottjai, hatékonyan leosztja és koordinálja a munkát köztük, felügyeli a megfelelő munkamenetet és besegít ő is mindenben, amiben szükség van rá.