A fotós szakma

A fotós szakma
Blog

Napjaink divatos és népszerű szakmái közé tartozik a fotózás, pedig hosszú múltra tekint vissza. Manapság azonban egyre többen döntenek úgy, hogy professzionális módon, teljes állásban szeretnének ezzel foglalkozni, de sok esetben ez nem megy könnyen, egyik napról a másikra, hisz nem egyszerű elérni ezt a szintet.

Hogyan válik valakiből fotós?

Digitális korunk megköveteli, hogy mindenkinek legyen kamerás telefonja és mindenki “fotós” legyen. Emiatt sokan úgy gondolják, hogy szeretnének ezzel foglalkozni munkájuk során is. Azonban azt fontos tudni, hogy egy fotóst nem a kamerája vagy a különböző kész szűrők tesznek jó fotóssá. Először is megfelelő érzék, tehetség, „szem” szükséges hozzá. Egy fotós –  mindegy, hogy hobbi vagy profi szinten űzi – nem csupán akkor fényképez, amikor a kezében van a gépe. A fotós az egész világot és az egész életet fotós szemmel nézi és látja. Olyan részleteket lát meg, melyet az átlagos emberek nem. Olyan perspektívából tudja nézni a dolgokat, ami másnak eszébe sem jutna. Ha mindezt lencsevégre tudja kapni, akkor igazi fotós.

Mi a helyzet a megélhetéssel?                           

A tehetség mellett természetesen megfelelő képesítés és rengeteg gyakorlás is szükséges ahhoz, hogy valakiből hivatásos fotós váljon. Ahhoz pedig hosszú út vezet, hogy kizárólag ezzel foglalkozhasson és meg is tudjon belőle élni. Sokan bizonyos területekre, témákra szakosodnak és azokon belül próbálnak egyre feljebb jutni. Ilyen a reklám fotózás, portré fotózás és amire nagyon nagy a kereslet: az esküvői fotózás. Van, aki saját vállalkozást indít és van, aki várja a megbízásokat. Nagyon fontos ebben a szakmában az önreklámozás, amit az állandó online jelenlét nagyban előremozdíthat. Aki már szerzett magának elegendő tapasztalatot és hírnevet, az könnyen és jól megél belőle, sőt, hódolhat különlegesebb kedvenc témáinak is, mint a művészi fotózás, természet vagy állatvilág fotózása.

Bár külső szemmel egyszerűnek tűnik ez a munka, sokféle tudást és készséget igényel. Először is fontos a megfelelő fizikai erőnlét, hiszen sokszor nehéz felszereléssel kell dolgozni vagy olyan helyeken kell fotózni, ami megköveteli az egészséges, fitt fizikumot. Emellett tisztában kell lenni bizonyos fizikai és kémiai folyamatokkal. Érteni és érezni kell a fényviszonyokat, a kamera működési elvét és számítógépes ismeretekre is szükség van. Ezen kívül nagyon jó kommunikációs készséggel, türelemmel és empátiával kell rendelkezni, hiszen emberekkel kell dolgozni, meg kell érteni őket és együtt kell működni velük. A fotós tehát művész, üzletember és kommunikációs szakértő egyszemélyben.