A kutyakiképzők

A kutyakiképzők
Blog

Mivel a kutyatartás, gondozás és nevelés napjainkban nagyon elterjedt, ezért a kutyaiskolákra és kiképzőkre is szükség és igény van. Rengeteg olyan dolog van, amit a gazdi nem tud megtanítani kutyájának, mert nem ér rá, nincs hozzá türelme vagy készsége, ezért a kutyaidomárok munkája kiemelt fontosságú a felelősségteljes és akadálymentes kutyatartáshoz.

A kutyakiképzők feladatai

Egy kutyakiképzéssel foglalkozó személy feladata alapvetően az, hogy megtanítsa a kutyákat és gazdáikat hatékonyan együttműködni. Tévhit, hogy csupán a kutyák járnak kutyaiskolába. Legalább olyan fontos, hogy a gazdik is a megfelelő képesítésben részesüljenek ahhoz, hogy hasznát vegyék mindannak, amit  kutyáik megtanulnak a képzések során, hogy más környezetben is hasznosítsák, megértsék és alkalmazni tudják a megszerzett tudást.

A kiképzők megtanítják a kutyáknak az alapvető viselkedési formákat, amik szükségesek az emberi környezetben való eligazodáshoz. Megtanítják azt, hogy vezényszóra üljenek, feküdjenek és szót fogadjanak, de ezen kívül igény szerint nehezebb feladatsorok végrehajtását is megtaníthatják nekik.

A kutyákkal való foglalatossághoz hozzátartozik továbbá, hogy a kiképzők ápolják is őket, valamint egészségügyi és nevelési tanácsokkal látják el a gazdikat. Emellett tisztán tartják a kiképzési terepet és eszközöket, valamint nyilván tartják a tanuló kutyák adatait.

Milyen egy jó kutyakiképző?

A kutyakiképző mindenek előtt nagy állatbarát és feltétel nélkül szereti a kutyákat. Rendkívül jól beszél mind kutya-, mind pedig ember nyelven, ráadásul meg is teremti köztük a kommunikációs hidat. Ezen kívül nagyon türelmes, kitartó és empatikus. Odafigyel a kutyákra, magabiztosan és hatékonyan irányítani tudja őket, miközben előrelátóan és felelősségteljesen neveli és oktatja őket.

Egy kutyakiképző vidám, pörgős, kommunikatív és nyitott személyiség. Kapcsolatban van a gazdik és kutyák mellett állatorovosokkal, kutyakozmetikusokkal és további kiképzőkkel. Nagyon jól kezeli a stresszhelyzeteket, nem fél az agresszív megnyilvánulásoktól és jól kezeli a konfliktusokat mind az emberek, mind az állatok között. Nem árt, ha rendelkezik egészségügyi, állatorvosi és kutyaápolási ismeretekkel. Minél szélesebb körű tudással rendelkezik a kutyákat illetően, annál professzionálisabbá válik a kutyakiképzés területén.