A lakásfelújítás egyik legfontosabb lépése: a külső festés

A lakásfelújítás egyik legfontosabb lépése: a külső festés
Blog

Sok ember kezd lakásfelújításba. Ez a folyamat mindenkinek mást- és mást jelent. Van, aki a bútorokat cseréli ki, van, aki a belső falakra, nyílászáróra fókuszál, van, aki hozzápótol a házhoz, van, aki a kertet újítja meg, és van, aki a külső kinézetet kívánja egy kicsit feldobni.

Ebben az utóbbi esetben az embernek több lehetőség is a rendelkezésére áll. Hogyha nem csak az esztétikára, hanem más dolgokra is hangsúlyt fektetne, akkor általában a ház leszigetelése mellett dönt. Ez egyrészt azért jó, mert így sokkal kevesebb a zaj, másrészt (és ez a legfontosabb) pedig azért, mert sokkal kevesebb fűtőanyagot kell elhasználni.

A leszigetelt házak jobban tartják bent a hőt, és egyben kint a zajt. Ezt követően megéri egy kicsit elgondolkoznunk a ház küllemén is (mert a szigeteléssel járó esztétikai hatás nem kimondottan a legkedvezőbb). Hogyha modern szigetelésről beszélünk, akkor elengedhetetlen, hogy ráhúzzunk egy külső anyagot a legvégén, ami alkalmas arra, hogy lefessük olyan színűre, amilyenre mi akarjuk.

Ennek hátránya, hogy nagyon óvatosan kell bánni vele, mert könnyen be tud horpadni. Hogyha a festést nem újraszigetelt házra tesszük, akkor egy kicsit másképpen kell eljárni. Majd látni fogjuk, hogy a két felületen teljesen másképpen áll meg és marad fenn a festék. Hogyha festő-mázoló mestereket hívunk, hogy elvégezzék ezeket a folyamatokat, akkor ők tudni fogják a lépéseket, és a megvalósítási módokat. Viszont, abban az esetben, ha mi festenénk, akkor arra kell törekedni, hogy legelőször egy tesztfelületen próbáljuk ki a festéket, és csak utána vigyük fel nagyba.

Ami a színt illeti, a lehető legjobb választás, ha előzőleg számítógépen megnézzük, hogyan is fog kinézni, és csak ezt követően fogunk neki konkrétan az egész nagy felület lemázolásának. Azonban van pár aranyszabály, amelyet betarthatunk, ha ilyen dolgokról van szó. Az első és legfontosabb az, hogy ne használjunk túlságosan élénk színt. Igaz, hogy mindez személyes ízlés kérdése, viszont azt a legtöbb ember beláthatja, hogy egy élénket rikító ház sehogy sem néz ki túl jól a természetes környezetben.

Sok ember esik abba a hibába, hogy ilyenre festi a lakását, és aztán utólag megbánja. Ne feledjük: ami jól néz ki a prospektusban, vagy önmagában, az még nem biztos, hogy élőben is jól fog festeni. Ezért is érdemes kipróbálni előre egy fotós programban, hogy milyen lesz, és annak alapján elindulni.

Vélemény, hozzászólás?

Loading…