Az idegenvezetői szakma

Az idegenvezetői szakma
Blog

Az idegenvezetői hivatás sokoldalú személyiséget igényel, hiszen a személyes készségek ugyanolyan fontosak, mint a szakmai felkészültség. Mindkettő nélkülözhetetlen ahhoz, hogy valaki idegenvezető lehessen.

Az idegenvezető – nevében is benne van – külföldről érkező vagy külföldre látogató csoportokat vezet körbe bizonyos helyeken, általában városokban, de lehet szó különböző eseményekről is, felvilágosítva őket a helyi szokásokról, kultúráról, történelemről, gazdasági, vallási és politikai helyzetről. Mindamellett, hogy a felsorolt témakörök mindegyikében tökéletes tudással és teljeskörű információval kell rendelkeznie, felsőfokú idegennyelvismeretről és kiváló kommunikációs készségről is tanúbizonyságot kell tennie. Ehhez el kell végeznie egy specifikus tanfolyanomat és le kell tennie a nyelvvizsgát.

Szakterületek

Vannak olyan idegenvezetők, akik hazájukban tartanak városvezetéseket, de vannak akik buszos kirándulásokra kísérik csoportjaikat vagy akár külföldre is elutaznak velük. Minél nagyobb részt ölel fel az idegenvezetés célterülete, annál több információra van szükség. Az idegenvezetőknek tehát folyamatosan tanulniuk kell, folyamatosan tovább kell képezniük magukat, hogy szélesítsék tudásukat, szókincsüket, látókörüket. Rendkívül jó memóriával kell rendelkezniük. Az idegenvezetés egyik ága a tárlatvezetés, amikor az idegenvezetők múzeumokban, galériákban vagy kiállításokon vezetik körbe és látják el információkkal az odalátogatókat.

Személyes adottságok

A szaktudás csupán az elvárások ötven százalékát képezi. Ugyanilyen fontos a jó megjelenés, etikus viselkedés, hiszen az idegenvezető nem csupán saját magát és csoportja érdekeit képviseli, hanem megbízóját, városát, sőt egész kultúráját. Tőle függ, hogy az általa vezett csoport hogy érzi magát az adott országban, milyen kép alakul ki benne a kultúráról és milyen élményekkel tér haza. Problémamegoldó készség, stressztűrés, konfliktuskezelés, türelem, empátia és jó emberismeret mind-mind alapvető elvárás az idegenvezetők esetében. Az is nagyon fontos, hogy bár rendkívüli szerep jut számukra, kultúraközvetítők, tanárok, tanácsadók és diplomaták egyszemélyben, tudniuk kell, hogy a saját érdekeik és véleményük mellékes, hiszen a kliensek az elsők. Róluk szól és értük történik minden, amit az idegenvezetők képviselnek.