Egy dísznövénykertész munkája

Egy dísznövénykertész munkája
Blog

Az, hogy parkjaink és kertjeink rendezettek és különböző növények kreatív módon gyönyörködtetnek a szürke hétköznapokban, a dísznövénykertészeknek és parképítőknek köszönhető. Ők gondoskodnak arról, hogy a zöldövezetek növényei ápoltak és egészségesek legyenek, ami nem kis munkába és energiába kerül.

A dísznövénykertész feladatai

Dísznövénykertészként el lehet helyezkedni parktervezéssel foglalkozó cégeknél, nagyobb kertészeteknél vagy akár saját vállalkozást is be lehet indítani. A növénytermesztéstől kezdve a terepmunkán keresztül egész az irodai munkáig minden a feladatkörükbe tartozik.

A dísznövénykertész alapvetően dísznövények termesztésével, szaporításával, parkokba történő kiültetésével és értékesítésével foglalkozik. El kell döntenie, hogy milyen dísznövényeket és milyen mennyiségben szeretne eladásra vagy kiültetésre nevelni. Ehhez be kell szereznie a szükséges eszközöket és anyagokat: műtrágyát, permetező anyagokat, magvakat, szaporítóanyagot, kertészeti szerszámokat.

A dísznövénykertészek munkáját nagyban befolyásolják a környezeti és időjárási viszontagságok, a talaj minősége, valamint az éghajlati viszonyok. Ahhoz, hogy munkája hatékony és tartós legyen, ismernie kell a talaj- és növényfajtákat, valamint a megfelelő ültetési és gondozási módszereket.

Ezen kívül a magánvállalkozóknak jó üzleti érzékkel is kell rendelkezniük, hiszen ők maguk bonyolítják le a megrendelőkkel történő megegyezéseket, kiszállításokat, költségvetést és beszerzést. A téli időszakban inkább az irodai, adminisztrációs munka jellemző, nyáron azonban nagyrészt a terepen történő tevékenység kerül előtérbe.

Kiből lehet dísznövénykertész?

Aki dísznövénykertész szeretne lenni, annak nagyon gyakorlatias gondolkodásra van szüksége, hogy az elméleti tudást könnyedén és hatékonyan átültesse a gyakorlatba. Egy dísznövénykertésznek kreatívnak, innovatívnak és együttműködőnek kell lennie.

A jó szervező- és kommunikációs készség, önálló döntéshozatal, kitartás, türelem szintén elengedhetetlen. És mivel nagyrészt fizikai munkáról van szó, a jó fizikai erőnlét is fontos szempont. Az olykor szélsőséges időjárási viszonyok, mint az erős napsütés, vagy a szeles, hűvösebb napok nem akadályozhatják abban, hogy elvégezze munkáját.

A dísznövénykertészt a természet és növények szeretete, alapos környezetismeret, kiemelkedő biológiai és egészségtani ismeretek elsajátítása és alkalmazása jellemzi.