Egy kutyakozmetikus munkája

Egy kutyakozmetikus munkája
Blog

A kutyakozmetika nem egy mai hóbortos divat. Már régen is voltak a kutya bundájának ápolásával foglalkozó szakemberek. Azonban a szépségápolási szempontok mellett sokkal fontosabb, hogy a kutyakozmetikának elsődlegesen higiéniai és egészségügyi céljai vannak.

A kutyakozmetikus feladatai

Vannak olyan kutyafajták, melyek különleges és  specifikus bánásmódot igényelnek. Leginkább a lakásban tartott és hosszúszőrű kutyák szőre igényel olyan fajta ápolást, amit sok esetben a gazdik nem tudnak elvégezni, ezért szakemberhez fordulnak. Ilyen szakemberek a kutyakozmetikusok, akik ismerik az összes kutyafajtát és szőrtípust, ezért tudják, hogy melyik milyen bánásmódot és kezelést igényel. A nyírás nem csupán esztétikai szempontból előnyös, hanem abból a szempontból is, hogy csökkentik az élősködők elszaparodásának esélyeit. Egy kutyakozmetikus végez kézi vagy gépi nyírást, trimmelést, karomvágást, szem-, fül- és bűzmirigy tisztítást. Emellett fürdeti és szárítja a kutyusokat, betartva az egészsgégügyi és tűzvédelmi szabályokat. Szükség esetén tanácsokkal látja el a gazdikat.

Mit tud egy kutyakozmetikus?

A kutyakozmetikusnak tisztában kell lennie a különböző fajták szőrének ápolási igényeivel, a divattörténettel és azzal, hogy melyik bundához milyen eszközök, módszerek és tisztítószerek szükségesek. Ismernie kell a kutyafajtákat, a kutyák természetét, esetleges reakcióit. Fel kell ismernie egyes betegségek tüneteit és az ezeknek megfelelő szereket kell használnia.

Türelmesnek, empatikusnak kell lennie úgy a kutyákkal, mint a gazdákkal. Jól kell kommunikálnia ember- és állatnyelven és természetesen állatbarátnak kell lennie. Egy kutyakozmetikusnak jó kiállállásúnak és teherbíróképességűnek kell lennie, hiszen álló fizikai munkát végez. Ügyeskezű, magabiztos, időnként kreatív és gyors munkát kell végeznie, hiszen a gazdik nem akárkire bízzák rá kedvenceiket.

A kutyakozmetikus munkáját sokan rossz szemmel nézik és fölöslegesnek tekintik. Azonban ez a szakma sokkal több egy úri kényeztetésnél. A kutyakozmetikus állatbarát, állatvédő, kutyaoktató, állatorvos és gondozó egyszemélyben. Ismeri a kutyák szükségleteit és igényeiknek megfelelő bánásmódban részesíti őket.