Egy mentőápoló munkája

Egy mentőápoló munkája
Blog

Hogy valaki miért dönt úgy, hogy mentős lesz, arra nehéz választ adni, viszont ha nem lennének ezek az önfeláldozó emberek, akkor vészhelyzet esetén nem lenne kihez fordulni. A mentőápolók arra teszik fel az életüket, hogy másokon segítsenek és balesetek vagy vészhelyzetek esetén emberek életét mentsék meg. Munkájuk fizikailaig, érzelmileg és szellemileg is rendkívül megterhelő, tiszteletreméltó és becsülendő.

Egy mentős feladatai

Egy mentőápoló feladatai igen sokrétűek. A betegellátástól kezdve, a kommunikáción keresztül a takarításig mindent el kell végeznie. Alapvetően a bajba jutott, balesetet szenvedett, megsérült emberek kisegítése, gyógyítása, állapotuk stabilizálása a feladatuk. Ezen kívül készenléti ügyeleti szolgálatot látnak el és biztosítják a mentőautó állandó felszereltségét és tisztaságát, hiszen annak egy műtő színvonalát és minőségét kell képviselnie folyamatosan. Mindemellett kommunikálnak a mentőegység és a szükséges külső szakmai szervek tagjaival, valamint a betegekkel és hozzátartozóikkal. Esetenként szülést vezetnek le és újraélesztik a súlyos sérülteket.

Mentős készségek

A mentőápolói szakmában talán mindennél fontosabb a lélekjelenlét és a megfelelő fizikai és érzelmi teherbíróképesség. Egy mentősnek fel kell készülnie a folyamatos váratlan helyzetekre, melyekben fontos döntéseket kell meghoznia, amin emberek élete múlik. A gyors, logikus gondolkodás, önfeláldozás, konfliktus- és stresszkezelő képesség és gyors reakcióidő mind alapvető elvárás, a tökéletes szakmai felkészültség mellett. Határozottan és  jól kell tudnia kommunikálni, mind a munkatársaival, mind a betegekkel. Empátiával és felelősségtudattal kell a hozzátartozókhoz fordulnia, hiszen esetenként meg kell vígasztalni őket. Fel kell készülnie lélekben arra, hogy megrázó eseményeknek lehet szemtanúja és olykor nem tud segíteni az embereken, ugyanakkor mindent meg kell tennie az életük megmentése érdekében.

A szellemi és érzelmi teherbírás mellett fizikailag is nagyon jó kondícióban kell lennie, hiszen sokszor kell magatehetetlen, akár nehéz súlyú embereket hordágyra tennie és a megfelelő beavatkozások, mint a szívmasszázs vagy szájon át lélegeztetés is erős fizikai megterhelést jelent. Nagyon jó csapatjátékosnak is kell lennie, hiszen a mentőcsapat minden tagjának együttes munkájára szükség van a vészhelyzetek hatékony kezelésére.