Hogyan válasszuk ki a megfelelő ecsetet a festéshez?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő ecsetet a festéshez?
Blog

Az emberek, akik magánházzal rendelkeznek, gyakran szeretik azt felújítani. Hogyha emellett döntenek, akkor rendszerint nemcsak a belső tereket, hanem a külsőket is szeretik átformálni.

Ennek legkézzenfekvőbb módja a festés. Hogyha lefestjük a ház külsejét, azzal nemcsak új küllemet kölcsönzünk neki, de meg is védjük a falakat a rongálódástól. Ugyanis rengeteg olyan festéket árulnak, amelyek nemcsak esztétikusak, hanem például vízállóak is.

Megéri ezekből válogatni, még akkor is, ha egy kicsit drágábbak, mint a hagyományos fajta. Ha jobban belegondolunk, akkor anyagilag is megéri, hiszen sokkal jobban ellenállnak a szélsőséges időjárási viszonyoknak, ezért sokkal ritkábban kell majd újrafesteni. Hogyha mindezeket belátjuk, és olyan festéket veszünk, amely tartósabb, akkor már csak két dolog maradt hátra, amelyre nagyon oda kell figyelni.

Az első, természetesen a festék színe. Ezt nagyon alaposan át kell gondolni, mert ha már felkentük, nincs visszaút. Érdemes kipróbálni először egy számítógépen megszerkesztett képen, hogy biztosak legyünk a dolgunkban. Lényeges az is, hogyan fest a környezetében, és nemcsak az, hogy önmagában milyen a színe.

Érdemes olyan választani, amelyen nem látszik meg annyira a kosz, főleg abban az esetben, ha poros helyen élünk. A második dolog, amire még föltétlenül oda kell figyelni, az ecset minősége. Bár első hallásra a többi mellett elhanyagolhatónak tűnik, nagyon lényeges, hogy milyen ecsetet használunk a festésnél. Nagyon sok ember festéklehúzóval oldja meg a dolgot, az ecset használata akkor sem elhanyagolhatatlan hiszen bizonyos részekhez csak ezzel férhetünk hozzá.

Fontos, hogy olyan válasszunk, amely sem túl puha, sem pedig túl kemény. Hogyha túl puha, akkor lehetetlen vele egyenletesen felvinni a festéket, hogyha azonban túl kemény, akkor nyomot fog hagyni, és az nagyon fog látszani. Fontos továbbá az is, hogy olyant válasszunk, ami nem hullatja a szálakat. Ellenkező esetben, a festékréteg alatt vékony szálak lesznek majd, és ez nemcsak, hogy nem esztétikus, de a festék is sokkal jobban felpattog fölötte. Ilyen ecseteket kaphatunk minden igényesebb festékes boltban.

Azonban, ha nem értünk hozzá, könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy rosszat választunk, hiszen, ha valaki nem ért hozzá, akkor nem olyan egyértelmű, hogy melyik a jó fajta, és melyik a rossz, mert az ár nem mindig tükrözi ezt.

Vélemény, hozzászólás?

Loading…