Mit csinál egy filmrendező?

Mit csinál egy filmrendező?
Blog

A filmek sikeressége napjainkban töretlen és ez nem is fog változni még sokáig. Ezért egyre több filmrendező bukkan fel, változatos ötletekkel és megvalósításokkal. A filmrendezők munkája hihetetlenül átfogó és komplex, az ő kezükben van tulajdonképpen az egész film alakulásának irányítása, és ezzel együtt rengeteg ember munkájának összehangolása.

Filmrendezői feladatok

A filmrendező legfőbb feladata, hogy az írott történetet vászonra vigye, a forgatókönyvből filmet csináljon. Ehhez szükséges, hogy kiválassza a számára megfelelő munkatársakat, színészeket, stábtagokat, akikkel közösen meg tudják valósítani az ő elképzeléseit.

A filmrendező feladata továbbá az, hogy koordinálja a munkát az operatőrök, a hangmérnökök, a világítással foglalkozó szakemberek és az összes stábtag között. Mindent neki kell kitalálnia és megszerveznie: a forgatókönyv megfilmesítését – bizonyos esetekben ő maga írja a forgatókönyvet is –, a díszletek megtervezését, beszerzését és felállítását, a helyszíneket, a kamerákat. Részt vesz a gyártási és felvételi folyamatban, folyamatosan szervez, problémákat old meg és döntéseket hoz.

Bizonyos esetekben saját maga áll a kamerák mögé, részt vesz a hangosításban és a világításban, a vágásban, a díszletek rendezésében, elvégzi az utómunkálatokat és a jogdíjakról is egyeztet.

Milyen egy jó filmrendező

Mivel munkája ennyire széleskörű, ezért széleskörű ismeretekre és kiemelkedő műveltségre is szükség van. Egy filmrendező kreatív, fantáziadús, soha nem fogy ki az ötletekből. Naprakész a filmes és médiaismeretekkel, ezen kívül otthon van az irodalomban és a művészetekben és minden olyan eszközhöz ért, melyet a filmgyártás során használnak: kamerák, fények, hangosítás, számítógép.

Ezen kívül remekül kezeli a stresszt és a konfliktusokat, jó szervező- és kommunikációs készsége van, nagyon jó emberismerő, rugalmas és nyitott. Mivel nem egy monoton munkáról van szó, amit napi nyolc órában el lehet végezni, ezért idő szempontjából is rugalmas és önfeláldozó, lelkes, kitartó és fáradhatatlan. Nagyon jó vezető és csapatjátékos is egyben, hiszen tőle függ, hogy a stáb hogyan tud hatékonyan együttműködni és mennyire eredményes a közös munka.